Meni

Novice iz bistroja

Kaj je bistro?

Datum objave: 01.06.2022

Bistro  po SSKJ 

manjša preprosta restavracija

BISTRO DEFINICIJA

Bistro se v svetu gastronomije nanaša na majhno, kakovostno kulinarično restavracijo.  Beseda bistro izvira iz francoskega bristota , ki se nanaša na majhen kraj, kjer strežejo preproste jedi po dostopnih cenah. Prvotni koncept francoskega bistroja se je spremenil v majhno restavracijo, v kateri so na voljo posebna gastronomska doživetja, ki jih spremlja izbor kakovostnih vin. Bistroji so majhni za ohranjanje kakovosti in ekskluzivnosti.

Zgodovina bistroja:

Etimološko naj bi beseda izvirala iz ruščine. Uporabljale pa naj bi jo ruske čete med okupacijo Pariza v času Napoleonovih vojn. Besedo »bistro«, ki v ruščini pomeni »hitro«, naj bi uporabljali ruski oficirji, ki so želeli biti hitro postreženi. Kasneje naj bi to mnenje francoski jezikoslovci sicer ovrgli in zagotovili, da naj bi se beseda bistro začela uporabljati šele konec 19. stoletja.

Bistro gibanje v Franciji oz. bistronomy

V Franciji je visoka kulinarika zelo pomembna. Beli prti do tal, natakarji z brezhibno postrežbo v belih srajcah z metuljčki. Elegantno, strogo, z visoko dodano vrednostjo in drago. V 90-tih, pa je mladim chefom prekipelo. Dovolj so imeli hierarhije, strogosti in pravil. Želeli so kuhati po navdihu, ves čas drugače in enostavno dobro. Kot po tekočem traku so odpirali manjše bistroje in iz neuglednih beznic naredili popularna zbirališča ljubiteljev dobre hrane. Hitro so pridobili na popularnosti in gibanje bistronomy se širi še danes po celem svetu. Tudi na gastronomskih lestvicah se nekateri bistroji uvrščajo zelo visoko.
 

Bistro po definiciji Marka Pavčnika:

Tokrat želimo odpreti sproščen, domačen, mladosten, moderno zasnovan gourmet bistro z izvirno ponudbo hrane, ki bo fuzija vseh stilov, rahlo kreativno, vendar sproščeno in brez omejitev na določen tip hrane. Prostor, kjer lahko postrežemo vse kar je dobrega, sezonskega in po navdihu, pa naj bo azijsko, francosko, slovensko ali italijansko. Toplo okolje, dobra hrana, preprosta sproščena postrežba in velik izbor odličnih vin.

Kaj je bistro?

Kaj je bistro?

Datum objave: 01.06.2022

Ker dobivamo veliko vprašanj na to temo, smo za vas pripravili nekaj definicij.

Preberi več

Odpiramo LALÚ!

Datum objave: 01.05.2022

Začnimo našo novo zgodbo z dnevom odprtih vrat...

Preberi več
Odpiramo LALÚ!
Evropski sklad za regionalni razvoj